Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím
- +

Aktuálně >>

Aktivovat kód akce 197.640

ZPĚT Hlavní strana
/
/
/
Dýňový koláč je americká klasika. Zkuste mou verzi!

Dýňový koláč je americká klasika. Zkuste mou verzi!

Dýně je u nás doma oblíbenou surovinou. Milujeme ji nejen ve slaných jídlech, ale také v těch sladkých. Jedno z nich si dnes představíme – je jím dýňový koláč. Jeho klasickou variantu milují lidé po celém světě. Já jsem si ho ale maličko poupravila, něco jsem vynechala a něco jsem přidala a vznikl recept, na který nedám dopustit.

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g mouky
  • špetka soli
  • citrónová kůra z polovičky citrónu
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru (třtinový)

Náplň:

  • 1 menší dýně
  • 2 vejce
  • 5 lžic medu
  • 2 polévkové lžíce kysané smetany nebo jogurtu
  • šťáva z půlky citrónu
  • hrst posekaných lískových
  • hrst nakrájených sušených meruněk

Příprava:

Suroviny na těsto dáme do mísy a začneme z nich zpracovávat těsto. Pořádně ho prohněteme, vytvoříme z něj bochánek a necháme v lednici přibližně hodinu odpočinout.

Zatím začneme připravovat náplň. Dýni oloupeme, zbavíme semen, nakrájíme na kostičky a necháme vařit v menším hrnci s trochou vody.

Až dýně změkne, což je přibližně za 20 minut, tak slijeme vodu a rozmačkáme na pyré. Necháme vychladnout a potom přidáme med, citronovou šťávu a zakysanou smetanu.

Promícháme a přidáme 2 vejce, která do těsta zapracujeme ruční metlou nebo vidličkou dohladka. 

Koláčovou formu o průměru 28 centimetrů vymažeme máslem a vyložíme těstem, které na několika místech propícháme špejlí.

Na těsto naklademe nakrájené meruňky a posekané ořechy. Potom do formy vlijeme dýňovou náplň. Pečeme v troubě rozpálené na 180 stupňů Celsia přibližně 40 minut. Čas si můžeme změřit kuchyňskou minutkou.

Podáváme se šlehačkou. Jak Vám chutnalo mi napište na facebook.


Přihlášení
Registrovat
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
X
X
X
X