Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím
- +

Aktuálně >>

Aktivovat kód akce 197.654

ZPĚT Hlavní strana
/
/
/
Doba jablek je tady! Upečte si skvělý tažený štrúdl

Doba jablek je tady! Upečte si skvělý tažený štrúdl

Jablečný štrúdl nemusí být nutně pouze směs jablek zabalená v listovém těstě z obchodu. Zkuste si upéct vlastní tažený štrúdl, skrz naskrz domácí, a ochutnejte ten rozdíl. Uvidíte, že si na něm pochutná celá rodina. A to ať už ho budete podávat teplý nebo studený.

Ingredience:

  • Na těsto
    • 270 g hladké mouky
    • 90 ml vlažné vody
    • 2 lžíce oleje
    • 1 větší vejce
    • šťáva z půlky citronu
    • špetka soli
  • Na náplň
    • 10 středně velkých jablek
    • 4 lžíce strouhaného kokosu
    • 3 lžíce cukru krupice
    • 1 lžička skořice
    • hrst hrozinek
    • hrst sekaných vlašských nebo lískových ořechů

Postup

Do mísy dáme mouku a přidejte do ní vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu. Postupně zpracováváme těsto, které příliš nelepí. Je třeba, abychom byli trpěliví a na vypracování těsta si dali opravdu záležet.

Pokud se těsto příliš lepí, přidáme mouku. Pokud hůř drží, přilijeme trochu teplé vody. Až těsto vypracujeme, necháme ho v teple odpočinout na 30 minut. Někteří kuchaři doporučují těsto schovat pod nahřátý hrnec.

Během čekání si připravíme náplň – jablka oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme cukr, hrozinky, skořici a ořechy a promícháme.

Odpočaté těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu na lehce pomoučněném plátu vyválíme na tenký obdélník a přeneseme na čistou utěrku a rukama jemně natahujeme do stran.

Když je těsto dostatečně tenké, začneme ho plnit směsí s jablky. Postupujeme opatrně, abychom těsto nepotrhali.

Velmi obezřetně také štrúdl zavineme a přemístíme na plech s pečícím papírem. Využít můžeme utěrky, která je pod závinem. Stejně postupujeme s druhou částí těsta.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200 °C asi 55 minut. Čas můžeme změřit kuchyňskou minutkou. Během pečení potíráme rozšlehaným vejcem nebo rozpuštěným máslem. Před krájením necháme cca půl hodiny odpočinout.

Štrúdl skvěle chutná vlažný se šlehačkou, a nebo také studený. Před podáváním nezapomeneme pocukrovat.

Jak připravujete štrúdl Vy? Máte vyzkoušený recept? Napište mi na facebook!


Přihlášení
Registrovat
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
X
X
X
X