Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím
- +

Aktuálně >>

Aktivovat kód akce 197.654

Upečte si vánočku! Chutná s máslem i kakaem

Domácí vánočka se s tou kupovanou vůbec nedá srovnat. Chutná úplně jinak, je vláčná a jako bonus provoní domov tím správným aroma svátků. Upečte si ji i vy a uvidíte, že jinou už chtít nebudete. U nás se často svátků ani nedočká, protože se na ni vrhnou děti a stihnou ji během několika dnů zpracovat.

Ingredience:

  • 5 dl mléka
  • kostička droždí
  • balíček vanilkového cukru
  • 1 kg mouky
  • 2 žloutky
  • 150 g sádla
  • 50 g másla
  • 200 g cukru moučka
  • špetka muškátového oříšku
  • velká hrst hrozinek
  • 100 g mandlí
  • trochu soli

Příprava:

Z droždí, mléka, mouky a cukru uděláme kvásek. Rozpuštěné, ale ne horké, máslo a sádlo smícháme s ostatními surovinami vyjma hrozinek a mandlí. Přidáme nakynutý kvásek a zpracujeme těsto. Až na konci přidáme nasekané mandle a hrozinky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na tolik dílů, z kolika chceme vánočku plést. Díly stočíme do kuliček a opět necháme vykynout, a to asi půl hodiny. Poté kuličky rozválíme, upleteme vánočku a opět necháme vykynout.

Před pečením vánočku zpevníme špejlemi, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme do zlatova, obvykle to trvá přibližně půl hodiny. Hotovou vánočku pocukrujeme a vychladlou podáváme.


Přihlášení
Registrovat
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
X
X
X
X